torstai 4. marraskuuta 2010

Tom Yang Kung

No okei, teknisesti Tom Yam Gai, mutta katkarapujakin seasta löytyi...
Elikkä siis "klassikko" thairuoka, tätäkin on sen verran usein tullut tehtyä että rupeaa sujumaan rutiinilla ilman reseptejä ja muistilokeroiden kaivelua


Ohessa tarvikkeita. Kokkailuun tarvitsee:

 • Katkarapuja/kanaa/äyriäisiä valinnan mukaan (vaikka kaikkia..)
 • Tuoreita herkkusieniä
 • halkaistuja kirsikkatomaatteja
 • Tom Yam liemikuutioita (tärkeä!) knorria kuvassa.
 • Lime-lehtiä (tuoreita tai kuivattuja)
 • Sitruunaruohoa (kuivattu loppui mutta onneksi kaupasta löytyi tuoretta!)
 • Galangal-juurta (mulla kuivattua, ilmeisesti hätätilassa inkiväärikin menisi?)
 • Limettejä
 • korianteria (usein sattuvan unohduksen varalle jääkaapista löytyy korianteritahnaa... njääh)
 • Tietty kalakastiketta ja sokeria
 • Chilejä! Tahnaa, kuivattuja tai tuoreita... tuore thai-chili on parasta, harmi vaan että en ole kaupasta viime aikoina löytänyt.
Nuo nyt ainakin välttämättömimmän. Joku tahtoo ehkä lisätä arominvahvennettakin?Itse ainakin olen pitänyt liemikuutioiden mausta, kaupassa toki myydään tom yam-tahnapurkkeja ja pusseja (oliskohan joku Spice!-merkki ainakin?) mutta omasta mielestäni ne eivät ole olleet kovinkaan kummoisia.Thaimaalaisessa pikku lähikaupassa myyjätär ihan suositteli noita minulle kun thairuoka-aineksia kotiinviemisiksi hamstrasin.


Elikkä vetehen olen heittänyt liemikuutiot ja kuivatut limelehdet, galangalin ja sitruunaruohon kostumaan ja porisemaan. Pohjalla reilu loraus rypsiöljyä.


Tuoreen sitruunaruohon leikkasin paloiksi ja runttasin veitsen lappeella, aromien vapauttamiseksi.


Kas! Rupeaa jo näyttämään hyvältä.


Tämmöistä satuin viime reissulta tuomaan mukaan, mitä ilmeisimmin sopivaa kamaa tom yamiin ainakin "merellisen ja katkarapuisen" aromin vuoksi. Taitaa olla muutenkin thai-keittiön peruskamaa.


Tämännäköistä paksua tahmaa jossa lilluu paljon öljyä. Soppaan vaan mukaan ja lisukkeeksi muita chilejä.


Nam nam. Kanat liemeen kypsymään.


Ja kun ne kypsähköjä niin sienet perään. Kannattaa laittaa tomaatit vasta viime tingassa että ne eivät mössöönny ja kuoriinnu liikaa.


Sitten mausteet. Olen laiskana paskana heittänyt nämä kypsymisen jo ollessa ohi joukkoon; eli sopivasti sokeria, kalakastiketta ja limemehua. Olisko tuohon pannulliseen joku 1-2 rkl kaikkea, kannattaa maistella tässä vaiheessa.
Toinen vaihtoehto on lurauttaa kalakastikkeet ja limet tarjoiluastioiden pohjalle ja keitto siihen päälle sitten... Ilmeisesti tulee vahvemman makuista.


koristeeksi korianterisilput ja hyvää tulee! Ainut miinus tuli chilien vähyydestä ja siksi hieman liian miedosta keitosta. Mutta hyvää siltikin.


Naamaria kohti valmiina mars. Esillelaitto on hieman rupuinen, tärkeintä oli ruokkia hirmuisen nälkäinen kokki.
Ainakin ravintoloissa keitto yleensä tarjotaan omasta pikku kulhostaan/isommasta padasta ja riisi on kumottu pikku kakkuseksi lautaselle.
Jotain sellaista myös että keittoa laitetaan riisilautaselle mutta ei koskaan toisin päin... Noooo ei se niin justiinsa kun kotona ollaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti