torstai 6. tammikuuta 2011

Herkkuriisi ala valkosipuli

Eli sarjassamme reseptit-oikotie onneen, aionpa kertoa ainoasta tavasta jolla riisiä kokkaan (jos ei risotosta/sushista puhuta).

Eli mamman reseptillä riisiä valkosipulin kera, on se niin ihanaa ja taivaallisen hyvää että holtittomalla käyttäytymisellä saattaisi kattilallinen kadota omiin suihin. <3

Tarveainekset:

  • Jasmiiniriisi (köyhänä rupuna en ole edennyt hienosteluun, vaan Rainbow/Pirkka kelvatkoon).
  • Valkosipulia puristettuna, laiskan miehen/naisen versio on valkosipulijauhe.
  • Vesi
  • Suola


Eli kattilan pohjalle heitetään loraus jotain öljyä, ja sekaan hieman ruskistumaan valkosipulimurska tai jauhe.Tämän jälkeen heitetään sopiva määrä vettä joukkoon ja kuumennetaan kunnes vesi rupeaa hieman kuplimaan.

Veden määrä riippuu keitettävän riisin määrästä. Normi vakio itselläni on 4 dl vettä, kolme dl riisiä. Tai vaikka 3 dl vettä, 2 dl riisiä. Kaava menee jotakuinkin sen mukaan, että vettä tulee riidin määrä deseissä+ yksi desi päälle. Sopii kokeilla mikä itse kullekin sopii.

Poreilevaan veteen heitetään riisit joukkoon (fiksu kokki huuhtelee riisit ensin juoksevan veden alla riisin irtonaisuuden maksimoimiseksi, laiska kokki ei niinkään.)

Joukkoon laitetaan suolaa sopivasti. (Kokeilemalla huomaa mikä omaan makuun sopii...)Sitten sekoitetaan riisiä, laitetaan kansi päälle ja odotetaan kunnes kattilassa kiehuu kunnolla. Levy on siis ollut koko tämän ajan täydellä teholla.
Kun reipas kiehumispiste on saavutettu, laitetaan levy pienimmälle ja odotetaan, kantta nostamatta, jotteivät kosteudet haihdu.

Odotusaika... nooh, 15-20 min? Kannattaa loppuvaiheessa pikaisesti ehkä sitten kuitenkin lusikalla kopata hieman maistiaispalaa kypsyyden kokeiluun.
Kun riisi on omaan makuun sopivan pehmeää, siirretään kattila levyltä pois ja annetaan riisille pikainen pyöräytys lusikalla jotta siitä tulee irtonaista.

Sitten herkuttelemaan, mielellään itämaisen ruoan kera. Tai minkä mantereen ruoan kanssa vaan, en muulla tavalla ole varmaan ikinä riisiä tehnyt. Jos se on jo parasta niin miksi turhaan vaihtaa reseptiä. ;)

Oikeastaan tuli mieleen eräs toinenkin valkosipuliriisiresepti.. mutta se olkoon jo toisen postauksen aihe!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti