maanantai 21. maaliskuuta 2011

Somtam on nam!

Pitkästä aikaa pääsin valmistamaan tätä herkkua, kun löysin sopivia chilejä kaupasta (kenialaiset kelvatkoon) ja kaikki ainekset löytyivät samalla kertaa kaapista.

Eli normaalistihan som tam tehdään vihreän papaijan silpusta, ja monesti mukaan nakataan kuivattuja katkarapuja, fermentoitunutta rapua sun muuta epämääräistä ja länkkärin makuun varmastikin arveluttavaa materiaalia. Tämä olkoon suomi-versio "Som Tam Thaista", eli mukaan on heitetty maapähkinää ja mädät kalat sun muut on jätetty niille jotka niistä enemmän välittävät (ja tuskin suomesta kyseisiä lisukkeita edes kovin helpolla löytyy.)

Koska pöperön perusraaka-ainetta eli vihreätä papaijaa ei lähimarketista löydy, köyhän ja thaikaupan ulottumattomissa olevan henkilön on siis keksittävä vaihtoehtoisia ruoka-aineksia. Googlailun ja kokeilun perusteella kelvoksi on osoittautunut lanttu sekä kyssäkaali. Jälkimmäistä en tarpeeksi kiinteänä löytänyt marketista, joten lanttu kelvatkoon. Mutta hyvää näinkin tulee!


 Näillä pääsee jo liikkeelle;
  • Valkosipuli (puuttuu kuvasta. Hups!)
  • lanttu/kaali/porkkana/kyssäkaali/vihreä papaija tai näiden sekoitus
  • tomaatti
  • limetit
  • chili!
  • pitkät pavut
  • kalakastike
  • sokeri (palmusokeria ei kaapista löytynyt, joten normi versio kelvannee)
  • kuoritut maapähkinät
Tärkeimmäksi tarvikkeeksi nousee mortteli ja julienne-silppuri.


Katutädithän thaimaassa pilkkovat usein papaijansa hakkaamalla sitä veitsellä useaan kertaan ja sitten veistämällä hakatulta alueelta silppukerroksen - itse on havainnut julienne-raastimen parhaaksi työvälineeksi. Tavallinen raastinrauta isoimmalla reiälläänkin tuppaa jotenkin murskaamaan vihanneksen, jolloin siitä tulee enemmänkin mehukasta raastetta kuin rapeaa silppua.


Eli kulhoon on valmiiksi silputtu pieni porkkana sekä lanttua. Lisäsin vielä ohueksi silputtua valkokaalia joukkoon.


Rehujen preparointi menossa... (pavut näyttivät kovin rumilta, mutta maku oli ok. Tuoreita pensaspapuja (?) saatikka pitkäpapuja ei kovin usein löydy ainakaan omista shoppailumestoistani, joten tyydyin siihen mitä oli esillä.)


Alkulämmittelyksi raksautin morttelissa maapähkinät karkeaksi rouheeksi.


...Siirsin pähkinät toiseen kippoon ja aloitin varsinaisen kastikkeen teon,
murskaamalla noin 4-5 valkosipulinkynttä melko hienoksi.


Perään nakkasin 2 kpl chilejä (chilien ja halutun tulisuuden mukaan) ja murskasin kevyesti. Mitä hienommaksi chilin murskaa, sitä vahvempi maku huom!


Perään kaadoin noin pari ruokalusikallista sokeria ja suurinpiirtein saman verran kalakastiketta. Syy miksi eniten murskaamista vaativat kappaleet kannattaa hienontaa ensimmäisenä on se, että homma ei oikein luonnistu kunnolla enää sitten kun morttelissa on jo nesteitä, ja silmiin saattaa roiskua tulisia liemiä... Nimin. kokemuksen ääni.


Pavunpätkät pääsivät sitten kuumaan kylpyyn, johon lisättiin limetin menua. Tällä kertaa puolikas riitti koska limetti oli suuri ja mehukas, eli noin muutama ruokalusikallinen mehua. (hätätilassa olen joskus käyttänyt valmista sitruunamehua siitä keltaisesta sitruunan muotoisesta purkista.. ei toimi.)

Tässä vaiheessa kannattaa maistella tuotosta, koska säätövaraa on. Käsittääkseni tämä ruoka on juuri sellainen joka "kustomoidaan" jokaisen henkilökohtaisen mieltymyksen mukaan, eli lisää makeutta/suolaisuutta/happamuutta/tulisuutta säätämällä saadaan se oma suosikkikoostumut. Paikalliset ostajat saattavat tässä vaiheessa napata somtam-kokin keskeneräisestä annoksesta makupalan testatakseen makujen harmonian...


Perään tomaatit ja kevyt ruhjonta morttelissa. Katukauppiaillahan on oma tarkoitukseen sopivampi suuri savimortteli johon kuuluu puinen nuija, mutta matkalaukku oli jo viime reissunkin yhteydessä niin turvoksissa tavaraa ja painoraja lähellä, että jätin savikipon suosiolla kotiin ja marssin IKEAan hakemaan köyhän miehen version.


Lopuksi heitin muutaman kourallisen vihannessilppuja joukkoon ja sekoitin kunnolla --> lautaselle liemineen kaikkineen ja maapähkinärouhetta päälle. Ihanaa rapeaa huippuherkkua! Ja melkoisen tulista myöskin!
Ensi kerralla kenties niitä kuivattuja katkarapuja jos sellaisia jostain löydän.

Alla videopätkää tuubista tavasta jolla katukauppias homman tekee viimeisen päälle. Njam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti