keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Thaimaalaista soppaohjetta kera possun, tofun

Kokkausinto on jälleen noussut, joten kokeilin täysin uutta reseptiä kirjasta "Viisi Aasialaista keittiötä." Eli soppa on nimeltään Geng jut won sen moo sap. (sianjauheliha-lasinuudelikeitto.) Ihantuin tähän kertaheitolla niin, että piti tehdä sitä piakkoin toiseenkin otteeseen. Kuvat ovat juurikin tästä toisesta kokkauskerrasta; tehokkaan kaupassakäynnin ansiosta ja valikoimasta johtuen löysin selleriä ja muistin napata pari herkkusientä mukaan.
 

 Aineksia kaikenlaisia; erikoismainintana omien ennakkoluulojeni poisto/totuttautumisoperaatio. Rakastan kaikenlaisia tuoreita  (ja säilöttyjä) vihanneksia, mutta selleri on vihoviimeinen ydinjätemyrkky.

Eli aineksina;

  • Selleri (!!)
  • pari isoa herkkusientä
  • possun jauhelihaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • korianteria tuoreena
  • kiinteätä tofua. Reseptissä oli kyse nimenomaan munatofusta; soijakama kelpasi tällä kertaa oikein mainiosti.
  • Paketti lasinuudelia (mung-papu nuudeli)
  • Soijakastiketta (kiinalainen kelpasi)
  • Suolaa + kokonaisia mustapippureita.
  • Kevätsipulia (ei kuvassa, pakkasessa pilkottuna)

Tuossa alkuperäinen resepti kuvineen. Vaikka ainesmäärät ovat reseptissä suurempia mitä itse käytin, niin vettä sai laittaa hieman enemmän kuin 1,5l mielestäni. Ja koko suola+soijamäärällä keitoksesta tulee helposti liiankin suolainen omaan makuuni.


Aluksi laitoin koko paketillisen lasinuudeleita likoamaan kylmään veteen.Samalla kuin öljy kuumeni vokissa, murskasin morttelissa n. 12 kpl pippureita hienoksi (maustehyllystä löytyy toki myös pippurimylly, mutta se on niin huono että itkettää!)


Heitin pippurit öljyyn porisemaan ja mukaan suolan (hieman alakanttiin reseptistä.) Sitten muussasin valkosipulit hienoksi ja heitin ne perään jo mukavasti kuumenneeseen pannuun.Kun sotku sai hieman väriä ja mukavaa aromia, nakkasin possunlihan perään.


Huomioikaa toki lähes nitisevänpuhdas hella! Kovan vaivan näin.
Samalla laitoin isoon kattilaan veden porisemaan ja mukaan reseptissä mainitut 3 kpl lihaliemikuutioita.


Kun possu paistui ihanissa valkosipuli-pippurihutuissa, silppusin sienet ohkaisiksi suikaleiksi ja purjon reilun kokosiksi viipaleiksi (sen takia että ne olisi helppo noukkia pois, jos rupeaisivat kunnolla tökkimään ällöttävyytensä vuoksi.) Tässä vaiheessa ajattelin lähinnä niitä liemen maustajina; sellerihän lienee yleisesti erilaisissa liemissä käytetty rehu?


Blue Dragonin "extra firm" tofusta kävikin ilmi ensimmäisen kokeilun jälkeen, että se on ihan mukava ainesosa! Tietysti sen verran pitää sanoa, että soppa tofuineen on mielestäni parasta vasta toisena päivänä, kun tofuun on imeytynyt enemmän makua.


Pistin kuution noin 2x2 cm paloiksi.


Kun jauheliha oli valmista, lisäsin sen ja sienet, sellerin ja nuudelit liemikattilaan. Sopan ei tarvitse tässä vaiheessa montaa minuuttia kiehua, sen verran että nuudelit ja sienet ovat kypsyneet (alle 5 min.)


Kun keitos oli käytännössä valmis, siirsin sen pois levyltä ja silppusin päälle saksilla noin puoli ruukullista korianteria sekä lisäsin kevätsipulin.


Mmm! Ihanan näköistä soppaa! Nyt lisäsin myös soijakastikkeen (3 rkl) ja maistelin maut.


Lopputulemana on ihana lautasellinen maukasta keittoa, jota riittää isosta kattilasta myös pitkään! Vaikka keitto ei olekaan tulista ja liemi on kirkasta, on se melko täyttävää. Yllätyksekseni selleri maistui keitettynä ihan hyvältä, eli siedätyshoidossa on otettu askel eteenpäin (raakana maistui silti myrkyltä.)

Kuten sanoinkin, soppa tuntuu paranevan jääkaappisäilytyksen myötä, ja jos se paksuuntuu liiaksi niin olen ratkaissut ongelman lisäämällä pikkaisen vettä joukkoon. (tadaa!) Soppa sopii siis myös niille, jotka vierastavat tulisia/voimakkaita makuja.

ps. Lisävinkki jonka huomasin juuri googlettaessa. Lasinuudelit ovat tuollaisenaan melko haastavaa syötävää, mutta asiaa voi helpottaa pilkkomalla niitä hieman lyhyemmäksi saksilla likoamisvaiheessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti