sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Lasinuudelisalaatti nam!

Kuten muutama postaus sitten mainitsin, söin eräässä thaimaalaisessa ravintolassa oikein maukasta lasinuudelisalaattia (Yum woon sen) alkupalaksi, joten himoitsin sen valmistamista myös kotioloissa. Reseptinä käytin jo mainittua Cherry On a Cake: Thai Glass Noodle Salad -reseptiä, tosin ilman kanaa ja kuivattua katkarapua.


Ainekset omassa reseptissäni:
  • kevätsipuli
  • punasipuli
  • katkarapuja
  • 100 g lasinuudeleita (mungpapunuudeli)
  • korianteri
  • (moccamaster)
  • (leivänmurut)
Kastikkeeseen:
  • 3 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl (tummaa) sokeria
  • tuoreita chilejä oman maun mukaan; itse käytin kaksi
  • jääkaapin perukoille unohtuneen limetin mehu


Pistin reilusti kevätsipulia ja noin puolikkaan punasipulin siipaleiksi, ja chilin pieneksi silpuksi.


Heitin koko pussillisen katkarapuja siivilään, ja sulatin kuuman juoksevan veden alla (ahkera voisi vielä vaikka paistaa nämä kevyesti pannulla, itse olin lähinnä nälkäinen.)

 

Mittasin kalakastikkeen ja sokerin pikku kattilaan, ja sulattelin nämä niin että koostumus paksuuntui hitusen. Kun litku jäähtyi hieman, lisäsin silputun chilin ja kokonaisen limetin mehun makustumaan sekaan. (Oma huomio: päältä hieman kuivahtanut limetti luovutti mehunsa paljon helpommin kuin tuore yksilö!)


Muiden valmistelun aikana lasinuudelit likosivat kylmässä vedessä notkistuen huomattavasti. Ohjeen mukainen aika oli noin 10 min.

(Brainnns!)
Sillä välin olin myös kiehauttanut kattilassa vettä kiehumispisteeseensä; lisäsin joukkoon aavistuksen suolaa ja nuudelit. Nuudeleita kannattaa vahtia oikein tarkkaan, kypsyvät helposti hieman liian raa'asta aivan liian kypsiksi! Muutama minuutti siis riittää, kannattaa luottaa omaan maisteluunsa ja nostaa kattila pois kun sopiva kypsyysaste on saavutettu. Kaadoin nuudelit siis siivilään ja huuhtelin kylmällä vedellä kypsymisen stoppaamiseksi ja annoin valua.
 

 Valutetut katkikset ja sipulit kulhossa.


 Perään heitetty valutettu nuudeliklöntti ja reilusti korianteria (vajaa puoli ruukullista?)


Vaivalloista sekoitusta... Nuudeleita ja aineksia oli tosiaankin melko vaikea sekoittaa tasaisesti kulhossa. Eivät varsinaisesti klimppiintyneet liukkautensa takia, mutta jakaantuivat hmm, epätasaisesti.


Upeahko näytteilleasetuskuva! ei ehkä hivele silmää, mutta makuhermoja kylläkin! Kastike oli kyllä todella onnistunut suhteessa makea/suolainen/karvas/tulinen, ja rapeat ainekset sopivat todella hyvin pehmeisiin nuudeleihin, jotka oikein imevät makua. Sopii ehkä parhaiten juurikin snäksiksi tai alkupalaksi,  annos oli läpinäkyvyydestään huolimatta tosi täyttävää. :)



Rapea kuljetus suuta kohden tulossa... Voisinpa kuvailla sitä seuraavaa eksoottista makuelämystä joka vie maistelijan Thaimaan maisemiin. Nam nam! Kannattaa kokeilla.

PS. Tiedoksi, että että salaattisatsista tuli aika iso... Söin yön yli jääpissa ollutta salaattia, ja eipä tuo säilytyksessä ainakaan parane vaikkei katalaa ollutkaan. Melkeinpä suosittelen nauttimaan tuotoksen tuoreena!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti