keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Paistettu riisi, otos I

Hohhoh, eilen tuli taas tehtyä pitkästä aikaa lisää ihanaa Laab Moota ja vihreää curryä kylkeen. :) Sekä kyssäkaalisomtamia iltapalaksi! Suosittelen testamaan, tulee juuri sopivan "löysää" mutta silti rapeata!

Voisinpa sen ihanan lasinuudelikeiton ohella elää tuolla laab moolla... Aika jännä että aikaisemmin ei tullut juuri tehtyä porsaan jauhelihalla ikinä mitään, ja nyt se on proteiininlähde-raaka-aineeni suosikkiruuissani.

Mutta kokeilin uudemman kerran muutama viikko sitten thaimaalaisen paistetun riisin tekoa... Keitin tarkoituksella hieman liikaa riisiä, jotta saisin seuraavana päivänä jääkaappikylmää riisiä paistoksen tekoon. (Riisistä tulee siis irtonaisempaa, kun se on ns. päivän vanhaa.)

Reseptin pohja oli jälleen kerran Yukiko Duke - Viisi aasialaista keittiötä-kirjasta.


 Aineksia:

 • Kuorittuja katkarapusia
 • muutama tomaatti
 • purjosipulia
 • keltasipuli
 • valkosipuli
 • porkkanaa suikaloituna
 • Hieman kurkkua
 • pari kananmunaa
 • Mausteeksi oman maun mukaan osterikastiketta, kalakastiketta, limemehua, valkopippuria. Soijaakin?
 • (optional: Leivänpaahdin & moccamaisteri)
 • Ja tietty se riisikin.


 Mites sitä menikään, wokkiruoan laitto käy muutamassa minuutissa mutta valmistelut vievät aikaa? silputi silp.


 Ja heti alkuun, näin sitä kokkausta ei kannata aloittaa jos haluaa onnistuneen aterian. Nälkä- ja laiskuuspäissäni nakkelin katkaravut pannulle, jolloin tajusin että dämmit, nehän ovat jäisiä, ja lopputulemana olikin heti alkuun vaarallisesti katkarapukeittoa muistuttava soppa. Pohjalla oli kuumassa öljyssä pyöriteltyä
valkosipulisilppua. Eli homma kannattaa aloittaa valmiiksi sulatetuilla katkiksilla...


Sain viimein enimmät nesteet haihdutettua pannusta, Ja lisäsin joukkoon vihannekset, sekä hieman niitä pyöriteltyäni myös riisit. Suurinpiirtein tässä vaiheessa siirtelin sekoitusta wokkipannun reunoille, ja rikoin keskelle munan. Kun muna rupeaa hyytymään jonkin verran, sekoittelin sen muun sotkun sekaan ja paistelin jonkin aikaa, sekä toistin toimenpiteen myös toisella munalla.

Huomio tässäkin kohtaa - uskon että lopputuloksesta tulee sitä paremmin, mitä pidemmän aikaa jaksaa odottaa munan hyytymistä ennen kuin sen sekoittaa muun riisin joukkoon. (Jotta vältytään mössöpuurotahmaefektiltä.)


 Lopuksi heitin muutaman kurkunviipaleen joukkoon ja maustoin lopputuloksen osterikastikkeella, kalakastikkeella sekä lorauksella soijaa.


Lopputulos, vaikkei ihan nappiin mennytkään hätäilyn vuoksi, näyttää tässä kuvassa oikein mainiolta ja makukin oli muistoja mieleen tuova. Päälle hieman puristettua limettiä ja avot - sekä nam pla prikiä toki myös.

Harjoitus tekee mestarin... ehkä ensi kerralla homma onnistuu paremmin. Onko kukaan muun kokeillu tätä aasialaista versiota "pyttipannusta"?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti