tiistai 10. tammikuuta 2012

Paistettua riisiä, otos II - khao pad

Otin revanssin tuon viimeksi aikalailla täysin epäonnistuneen paistettu-riisi-liisterimössö-virityksen kanssa. Tällä kertaa homma meni nappiin aikalailla hyvin!

Koska kokkaustouhu oli tämän kanssa aika vauhdikasta jatkuvan sekoittamisen ja pohjaanpalamisen pelon vuoksi, kuvia ei ole ihan joka työvaiheelta.

Koska thaimaalaisesta paistetusta riisistä on miljoonia eri versioita, sitä voi lähestyä hieman "pyttipannun" näkökulmasta ja kokeilla mitä omaan makuun parhaiten sattuu.

Tarvitset:
 • Edellisiltana/aikaisemmin samana päivänä keitettyä jasmiiniriisiä. Tein oman riisini varmaan 7 tuntia ennen iltakokkauksia, joten riisi ehti olla tovin jääkaapissakin. Vastakeitetty riisi on liian pehmeää ja tahmaista paistinpannulla viskomiseen ja saattaa johtaa lähmämössölopputulokseen
 • Lihaa/katkarapuja/kanaa/jne, whatever tickles your fancy
 • Kananmuna
 • Erilaisia vihanneksia. Itse käytin tavallista sipulia suikaleina, porkkanaa julienne-suikaleina,  vihreää paprikaa pilkottuna, kurkkua viipaloituna, tomaattia lohkottuna sekä kevätsipulia karkeasti silputtuna.
 • valkosipulia
  Ja mausteet:
 • Suolaa
 • Valkopippuria
 • Soijakastiketta
 • Thaimaalaista kalakastiketta
 • Osterikastiketta
 • Tuoretta korianteria
 • koristeeksi ja annoksen päälle puristettavaksi limelohko


Kuvissa preppausta ja kurkun koristelua. Ihan alkuun laitoin wokkiin öljyä kuumenemaan ja siihen morttelissa muussattu valkosipuli. Kun valkosipuli on kuullottunut, lisää liha, esim. naudanlihaa suikaleina (olivat jotain vähän parempaa tavaraa kuin normi paistisuikaleet, en tarkkaan muista miten asia oli paketissa mainittu). Paistelin kunnes liha oli kypsää ja mureata, ja samassa taisin paistella sipulisuikaleet rapsakoiksi.

Tehdäkseni tilaa siirsin lihat pois wokista, ja lisäsin öljyä. Tässä paistoin kananmunan ns. kiinteäksi kokkeliksi, ja lisäsin lisää öljyä ja kylmän riisin (laita sen verran ettei wokkipannu ole ihan täynnä heti, vaan 3-4 dl kypsää riisiä jotakuinkin). Kääntele hetki ja lisää etukäteen silputut vihannekset, paitsi kevätsipuli ja korianteri.
 
 
Paista ja sekoittele seosta kunnes vihannekset lähestyvät sopivaa rapsakkaa kypsyyttä. Lisää wokkiin takaisin liha, ja toivo että kaikkea mahtuu sekoittamaan niin ettei tavara leviä ympäri hellaa.


Lisää mausteet joukkoon oman makusi mukaan, hieman suolaa (vajaa 1 tl), yhtä paljon soijakastiketta, kalakastiketta ja osterikastiketta (vajaa 2 rlk kutakin, valmistamani ruokamäärä oli aika iso) sekä valkopippuria n. 1 tl (keittiössä kävi vahinko pippuripurkin kannen kanssa ja pippuria oli sitten muuallakin kuin ruoassa.. atshii!)


Tee mielummin niin että lisäät hieman kaikkea vähän kerrallaan, maistele makua ja suolaisuutta ja lisää loput sen mukaan mikä mielestäsi puuttuu joukosta.

Kun mausteet rupeavat olemaan kohdallaan, lisää vielä tuore korianteri silputtuna (sakset on kova sana) sekä kevätsipuli ja käännä pari kertaa.


Tarjoa sellaisenaan limelohkon kera ja jos oikein viitsit, niin prik-nam-plaa-nam-prik-mikä-onkaan-kastikkeen kera.


Vaikka viimeksi kokeilemassani versiossa maku oli suht ok, niin tekstuuri oli niin kaukana ruoan rakenteesta kuin olla ja voi, joten tämä kyllä pesi sen 100-0. Uskon, että kiinteämpi riisi ja munan paistaminen erikseen riisistä olivat suurimmat vaikuttimet tämän version onnistumisessa, sekä lihojen ja riisien paistaminen erillään (mistäs saisi niitä muurinpohjalettupannuja sisäkäyttöön... siihen ainakin mahtuisi kerralla kaikki!)

Olen siis erittäin tyytyväinen illalliseeni! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti