tiistai 6. maaliskuuta 2012

Pad krapaon värkkäys, osa I

Kävin pitkään haaveilemani päivän thaikokkauskurssin viime reissulla. Valitettavasti kokkineidin mukavuudesta huolimatta olisi ehkä pitänyt keskustella lisää kurssin sisällöstä. Kokatuista resepteistä varsinkin pad krapao kiinnosti erityisen paljon, ja sainkin siitä kurssilla oikein onnistuneen makuista. Opetus oli ehkä hieman tyhmälle palikkaturistille suunnattua "pilko sipuli näin päin ja tämä on munakoiso"-tasoista, mutta ainakin ruoka oli hyvää ja sain mukaani parit reseptit. Harmillisesti yleisellä tasolla thairuoasta keskustelu ei oikein saanut tulta alleen kielivaikeuksista johtuen.


Saamani pad krapao resepti:

  • 3 rkl öljyä
  • 5 murskattua valkosipulinkynttä
  • 300g luutonta kanaa pilkottuna/suupaloina
  • 5 murskattua chiliä
  • 1 tl soijakastiketta
  • 2-3 tl tummaa puolimakeaa soijakastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta
  • kupillinen ( ~2,5 dl) pyhäbasilikan lehviä
  • 1/2 sipuli siivuina
  • 1/2 kupillista pitkäpapua pilkottuna
  • 1 tl kanaliemipulveria
  • 1/2 kuppia vettä
  • 1 tl sokeria


 Murskaa valkosipuli ja chilit morttelissa ja kaavi talteen lusikalla.


 Preparoi ja irrottele sipulit ja pavut papujen puutteessa substituuttiherkkusienet.


Kaivele mausteet esiin - kalakastike on thaimaalaista, soijaksi saa kelvata japanilainen jotta saan tuon purkin joskus tyhjäksi, ja koska en thaimarketissa kielimuurin takia saanut apua tumman soijan etsintään, enkä itsekseni osannut tulkita puteleiden kiemurakirjaimia (ja matkalaukku oli aivan täyteenahdettu) ostin Prismasta tumman soijan substituutiksi makeaa ketjap manis soijakastiketta. Ei ehkä 1:1 mutta kelvannee. Ei se pahaa ainakaan ole!


Pyhää basilikaa ei kyllä ollut Prisman yrttiruukkuhyllylläkään, heh... Ilmeisesti saatavuus on aika kehno, edes Siam Housen sivuilta en moista löytänyt? Onko hankintapaikoista vinkkejä? Joten korvikkeena Lobon pyhä basilika maustetahna.


Tarkoitus olisi kuumentaa öljy wokissa kuumaksi, ja laittaa pannuun chilit, valkosipuli ja kanat (paista 1-2min.)


Lisää vesi (paista 1 min.)



 Lisää pavut ja sipulit (paista 2 min.)


Lisää loput ainekset.
Lopuksi basilikanlehdet jos olit onnekas ja löysit niitä (paista 1 min.)


Nojoo, tuntuu siltä että kolmasosa ruokaan tarkoitetuista tuotteista ja mausteista tuli korvattua jollakin muulla saatavuusongelmien takia. Esillepano... no sanotaanko että taas oli hieman nälkä ja tämä oli lautasista se hienomman näköinen. :D

Pad krapao on kyllä yksi perussuosikkipöperöistäni (ja niin se taitaa thaimaassa noin ylipäänsäkin olla erittäin suosittu ruoka). Itse asiassa saanut parasta pad krapaoa eräässä eteläsuomalaisessa thairavintolassa. Tumma soija ja basilikanlehdet lienevät yksi tärkeimmistä aineksista jotta pöperö maistuisi "oikealta", samoin pavut.

Valitettavasti en ole tässä vielä onnistunut, vaikkei sinnepäin-viritelmät ollenkaan pahoja ole. Tuota Lobon valmistahnaa olen sen verran usean kerran kokeillut, että jätän tästä lähin väliin. Siinä on vain jotenkin joku erikoinen sivuaromi joka tökkii hajun ja maun tasolla, jota ei ole mukana annoksessa jota olen saanut eteeni thaimaassa/thairavintelissa.
En oikein osaa kuvata sitä... Ehkä jotenkin liittyy tahnassa käytettyyn chiliin? Täydellisen pad krapaon valmistuksen salojen etsintä siis jatkuu... Kuitenkin näitä sinnepäin-versioita on helppo ja nopea tehdä arkiruoaksikin.


Äskeisen annoksen esillelaittokuvan häpeän inspiroimana vielä kiva kuva joistakin ruokaostoksista reissulta... mm. chiliä, palmusokeria, nameja ja limejauhetta WTF, pakko kokeilla :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti