tiistai 8. toukokuuta 2012

Gai pad krapao värkkäys osa 2 - SUCCESS!

 Jälleen kerran tartuin haasteeseen ja yritin tehdä maukasta gai pad krapaoa - kanaa ja pyhäbasilikaa. No, pyhäbasilikaa tämä ei vissiin ole - Thai Food and Travel sivulla kerrotaan pyhäbasilikasta bai gkapraw ja thaibasilikasta bai horapa. Taitaa tämä Suomesta saatava kama olla tuota jälkimmästä. Käväistässeni thai-kokkikoulussa niin minulla maistatettiin noiden kahden eroakin - ei mitään muistikuvaa, muutakuin että ero oli.

No, sivulla kerrotaan että "If the package says "sweet basil," it usually is bai horapa.) Though not a complete substitute for the fresh, it gives a touch of the minty gkaprow taste when used together with some kind of fresh basil."- Thai food and travel, Kasma Loha-unchit.

Kirjoittelin reseptikokeilustani aikaisemminkin - niin se vaan on että jos jotain puuttuu tai käyttää liikaa substituutteja, niin makukin katoaa. Ja siinä Lobon tahnassa on joku karsea navetan aromi.

Mutta asiaan;


 Tällä kertaa mukaan päätyi:
 • Kanaa 300g
 • herkkusieniä (1 pkt)
 • sipulia 1 kpl (erottele viipaleet toisistaan)
 • tuoreita (!) pitkiä papuja pätkiksi pilkottuna (paketillinen)
 • thai-basilikaa tuoreena ruukullinen
 • mausteiksi valkosipulia ja chiliä
 • kastikkeina kalakastiketta, soijakastiketta, hieman katjap manisia ja osterikastiketta. Niin ja kanaliemipulveria... 

Aluski muussattiin noin kolme isoa valkosipulin kynttä sekä chilejä maun mukaan, tällä kertaa kuivattuna (noin 4 kpl) .


paistoin wokipannulla öljyssä hieman chili-valkosipulimössöä


 Ja lisäsin kanat mukaan paistumaan ja maustumaan.


Kun kana on lähes kypsää, heitä mukaan pavut, sienet ja sipuli. Paistele niin kauan kunnes vihanneksetkin ovat lähes kypsiä (siis 'al dente', ei mitään mössöä kuitenkaan vaan hieman rapsakkaa).


Tässä vaiheeseen edenneenä lisäilin mausteita. Muutenkin jos tuntuu että paistaessa kama tarttuu pannun pohjaan, niin tilkalla vettä saa paistohomman jatkumaan ilman käryämisen pelkoa ja herkut irtoavat pannun pohjasta mukaan.

Tällä kertaa siis valmistettava annos oli suht iso, joten kastikkeiden määrät menivät about näin:
 • puoli ruokalusikkaa kanaliemijauhetta (arominvahvennemyrkky of your choice).
 • Varmaan reilu 2 rkl osterikastiketta
 • reilu puoli ruokalusikkaa kalakastiketta
 • noin puoli ruokalusikkaa soijaa
 • pieni plörö ketjap manista näön vuoksi.
Kannattaa tietysti lähteä varovasti jos ei tiedä omaa suolansietokykyään ja maistella että mikä toimii ja mikä ei. Tosiaan ehdottomasti viimeistään tässä vaiheessa kannattaa lisätä hieman vettä joukkoon jotta pohjalle tulee sopivasti "kastiketta" ja se ei jää liian suolaiseksi. Siis luokkaa puoli desiä-1 dl, laita hieman kerrallaan ja maistele.


Ihan loppuvaiheessa lisäsin nypityt basilikanlehdet.


Kas näin heiluu lasta


Ja lopputulema näyttää jotakuinkin tältä. Nam!


Tarjoile jasmiiniriisin kanssa. Siis onnistui todella hyvin, kyllä se tuore basilikanlehti antaa oman potkun tähän. Suolaisuuden kanssa saa hieman varoa kun lutraa soijien ja soosieen kanssa, mutta puolueeton yleinen mielipide oli sitä mieltä, että suolaisuus ja maku muutenkin oli kohdallaan. SUCCESS! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti