maanantai 13. elokuuta 2012

Tom kha gai kokkausta - kerta ensimmäinenkin

En ainakaan ihan heti muista, että olisin koskaan maistanut Tom kha keittoa. Pirkka-tom kha keittoaineksen olin marketin hyllyltä poiminut uteliaisuuksissani mukaan jo aikoja sitten, ja sopivien ainesten sattuessa käden ulottuville päätinkin kokeilla moisen keitoksen tekoa ensi kertaa.


Kuvasta poiketen en laittanutkaan tomaatteja keittoon, mutta laitoin kyllä kevätsipulia pakkasesta.

Muut ainekset ja noin-määrät:

  • Broilerin fileesuikaleita 1 pkt
  • nuutunut korianteri (kaikki kelpaavat ruukusta)
  • pari pitkää chiliä
  • tölkki kookosmaitoa
  • pari valkosipulinkynttä
  • 1 limetti
  • herkkusieniä 1 pkt
  • kuivattua galangalia, sitruunaruohoa ja kaffirlimetin lehtiä
  • mustapippuria jauhettuna
  • kalakastiketta noin 4-5 rkl tai enempi maun mukaan
  • Pirkka Tom kha keittoainesta 2 pss (jätin sittenkin kanaliemipulverin pois)
  • pakkasesta kevätsipulia pilkottuna


Alkuun laitoin litran vettä kuumenemaan kuivien mausteiden kera, jotta ne hieman likoaisivat ja luovuttaisivat makua.


Kun vesi kiehui, lisäsin puoli tölkkkiä kookomaitoa reseptin mukaisesti. Tämän jälkeen perään pääsivät kanasuikaleet kypsymään, ja liemi näyttää tässä vaiheessa aika ällöltä.


Tällä välin ehdit vaikka hienontaa valkosipulinkynnet, silputa chilit ja viipaloida pestyt herkkusienet.


Kun kanat olivat jotakuinkin kypsiä, laitoin mukaan chilit, valkosipulin ja kaksi maustepussia keittoainesta kuten tuosta keskeltä näkyy sekä ripauksen mustapippuria.


Pian joukkoon herkkusienet ja loppu kookosmaito, ja aivan loppuvaiheessa sipulit ja korianteri, sekä liemimausteet eli kokonaisen limetin mehu ja aika paljon kalakastiketta, varmaan 4-5 rkl. Kannattaa maistella mieleinen sekoitussuhde.


Ei hassumman näköistä sittenkään!


Taustalla vertailukuva keittokirjasta "Thai cooking made easy - delectable Thai meals in minutes." On muuten hyvä opus ja mainiot reseptit hölmöstä kirjannimestä huolimatta. Soppa tarjottiin toki riisin kera, ja hyvää tuli! Keitto ei ole yhtä tulinen ja hapan kuin tom yam mutta samantapainen kuitenkin, oikein hyvää. Edellisen kerran kun tein tom yumia keräilin kovat mausteenpalat pois reikäkauhalla (galangal, sitruunaruoho ja kaffirlimetin lehdet) mutta tällä kertaa laiskotti, joten niitä saa poimia lautaselta ja suustaan syömisen ohessa sivuaktiviteettina. Pitäähän haastetta toki olla. ;)

Tuo Pirkka keittopulveri oli aivan ookoo tässä sopassa, se sisältää valmiiksi mm. kookosmaitopulveria, mutta en kyllä täysin jättäisi koko keittoa sen varaan eli omat mausteet ja kookosmaidot kannattaa varmasti lisätä omasta takaa, kuten olen tom yumin kanssa myös tehnyt, vaikka liemikuutioita myös käytänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti